BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, April 7, 2014

ijazah vs surat nikah




assalamualaikum kembali berblogging :)
ada ape dengan tajuk entri nie? ijazah ? surat nikah ? 
sebenarnya tajuk ini diilhamkan daripada kembara forum yang akan menjengah ke 13 universiti yang ada di Malaysia nie.. nak tahu lebih lanjut disini :) 

ijazah 
sebenarnye bula dah tgok tajuk entri nie , kamu semua dah dapat tahu apa yang hendak saya sampaikan. ijazah? ada ape dengan ijazah , hanya segulung sijil yang tidak menjanjikan apa-apa.. baru-baru ini saya ada buat research tentang inter-personal and soft skills is more needed in other to get job. selepas saya menkaji baru saya dapat tahu , pada masa sekarang ini , majikan bukan hanya lihat pada sijil yang kita ada. tetapi melihat soft skills and macam mane kite mengendalikan interview kita. jika kita dapat 4 flat sekalipun , tidak menjanjikan kita akan adapat kerja tu,apatah lagi banyak saingan untuk compete each other nak dapat kerja yang bersesuaian dengan certificate kite.. cukup sampai disini cerita pasal ijazah.. borink2.. hihihihi

surat nikah
bila dikatakan surat nikah , apa itu surat nikah ? saya pun tak tahu ,sebab saya xde surat nikah lagi,hehehe.. but saya try la explainkan.. ehh , ke korang dah tahu? cakap pasal nikah.. semua orang teruja, termasuklah saya.. tetapi apa erti nikah itu sebenarnya. Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah Ijab dan Qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam[1]. Perkataan zawaj digunakan di dalam al-Quran bermaksud pasangan dalam penggunaannya perkataan ini bermaksudperkahwinan Allah s.w.t. menjadikan manusia itu berpasang-pasangan, menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan zina. sumber dari wikipedia.. 

Surah Yassin ayat 36 


ada seorang rakan di dalam kelasku nak dikira kakak yang berpengalaman , kami selalu berceloteh tentang nikah II nie,. die selalu merungut " setiap kali akak duduk berkumpul ngan family, family akak mesti tanye bile nak nikah , kawan2 akak pun selalu tanye bila akak nak kahwin.. " . akak selalu pesan kat saya.. baik awak nikmati masa muda awak, jangan siakan.. hehe.. kak yati :) jangan marah ye akak... 

sebenarnya kalau nak nikah nie.. kenalah ada persediaan yang secukupnya, kena bersedia .. nikah nie sekali je.. sebab tu kite kena bersedia dari mula.. in shaa Allah jika kita dah bersedia, rumah tangga akan jadi harmoni dan bahagia.. bak kata kak ha a.k.a ustazah fatimah assyarha.. malas la nak cite panjang2,,ckup setakat ini.. sekarang masa untuk video..





3 2000 orang like:

SITI NURULHUDA ABDUL GHANI said...

Wah...info yg sgt menarik. Nk komen plk. .hihi..
Penulisan yg sgt sntai.. :-)

SITI NURULHUDA ABDUL GHANI said...

Wah!! Mula menulis kembali! Emm..hrp dpt menkonsistenkan dri anda yer..
Best post ni..santai sgt.

eiYrA said...

in shaa Allah.. eirra akan kembali menulis.. maybe bz sikit nak konsistenye tuuu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...